Varmt välkommen till Alfva.se
Finns det någon som gillar februari?

Finns det någon som gillar februari?

Februari är min favoritmånad! Sa ingen förälder någonsin. Snor, hosta och lite magont på det. Vabruari är här, och som förälder vet du säkert redan vad det innebär.

Det är årets stora sjukmånad. Har du barn i förskoleåldern har du säkert redan fått stanna hemma, eller vabbat (vård av barn) som man kan säga, ett par gånger till följd av feber eller magsjuka. Samma visa varje år. Man får knappt något gjort på jobbet, men är man två vuxna i familjen kan man åtminstone turas om att ta hand om de små.

Svårt för alla

Det är lätt att bli irriterad när barnet blir sjukt och måste stanna hemma från förskolan eller skolan. Men det är inte kul för någon, varken för barnet, du som förälder eller för fröknarna som arbetar med barnen. Tänk alla bacillusker, snor och både det ena och de andra de måste stå ut med. Usch! Jag är glad att jag slipper, det är tillräckligt jobbigt att behöva stanna hemma. Men men, tillbaka till förskolefröknarna. Det är redan brist på dem, och som toppen på moset arbetar de i förkylningarnas- och magsjukans paradis. Trots att de är hjältar och hjältinnor som står ut och utsätter sig för alla baciller kan de inte alltid hålla sig friska. I Göteborgsposten läste jag att det är ett väldigt problem att få tag på vikarier till förskolorna under februari, och det förstår man ju. I artikeln skriver de att trots att de anställer 10 till 15 timvikarier i veckan lyckas de inte hålla uppe det hårda trycket, det är för många lärare som måste stanna hemma. Tydligen är det dessutom väldigt svårt att få tag i vikarierna, både eftersom de måste ha kompetens, samt vilja jobba trots att man är så utsatt för sjukdomar. Summan av kardemumman av det här lilla textstycket är alltså att ha lite överseende och inte börja svära så fort barnen blir sjuka! Det är fler än bara du och ditt barn som drabbas, allt från lärare, andra barn, bemanningspooler och ditt jobb.

Så gör man på förskolan

barn lekerDet finns många åtgärder att göra för att minska risken för att sprida förkylningar på förskolan. Det allra viktigaste, och något som jag överlag tycker folk borde bli bättre på är att tvätta händerna. Ett så enkelt knep kan lätt förhindra att det sprids så mycket otäckt på förskolorna. I en artikel från SVT berättar en förskolefröken att de till och med tvättar leksakerna mellan barnen. Alltså att när någon använt en leksak tvättas den innan någon annan får ta vid. Smart, men det låter också som ett väldigt slitigt arbete med tanke på hur många leksaker ett barn kan avverka på bara ett par minuter!

 

Hur gör du när dina barn blir sjuka? Blir du sur eller biter du i det sura äpplet och tar situationen med en nypa salt? Alla föräldrar reagerar olika, så det är alltid spännande att höra hur andra tänker!

Stäng meny