Varmt välkommen till Alfva.se
Lär ditt barn att simma

Lär ditt barn att simma

Att barn ska kunna simma och ha vattenvana är något som är livsviktigt. Därför är det bra att tidigt vänja sitt barn med vatten på olika sätt och att de har möjligheten att få lära sig att simma när de är tillräckligt gamla.

Det finns flera olika tillvägagångssätt för att lära ett barn att simma, de vanligaste är att du lär barnet i egen pool eller att barnet får börja på simskola. Simskolorna har dock ofta en åldersgräns på mellan 5-7 år men det betyder inte att barnet kan lära sig tidigare eller åtminstone bygga upp vattenvana.

”Det allra första steget är att barnet ska känna sig tryggt i vattnet.”

Detta kan du göra själv

Om barnet är för litet för att gå på simskola eller du vill komplettera simundervisningen så finns det en del saker som du kan göra på egen hand för att hjälpa ditt barn på traven. Det allra första steget är att barnet ska känna sig tryggt i vattnet. Detta kan underlättas genom att vistas på grundare vatten där barnet bottnar och att barnet får olika hjälpmedel. Exempel på hjälpmedel är armpuffar, flytväst eller flytredskap i vattnet.

Sedan behöver barnet vänja sig vid att hamna under vattenytan, att barnet ska kunna doppa huvudet. Det är något som kan tränas i badkaret eller hemma i egen pool. Att barnet inte ska bli rädd när huvudet kommer under vattenytan är viktigt vid tillfällen om barnet skulle trilla i vattnet någon gång, till exempel från en brygga. När barnet känner sig tryggt kan du börja visa rörelser med armar och ben, prova att plaska och flyta på rygg. Det allra viktigaste med simundervisning är att det ska vara roligt för barnet.

Stäng meny