Varmt välkommen till Alfva.se
Dags för dop

Dags för dop

Det finns mycket att fundera över när det är dags för dop och det krävs en hel del planering kring fest, lokal, kläder och mat. Här kommer några tips som är snälla mot plånboken utan att tumma på kvaliteten.

Här kan vi tips om var du kan köpa fina snygga servetter till ditt dop, men även andra saker!

1. Boka kyrka och lokal

Nummer ett på listan är att bestämma sig för om dopet ska vara kyrkligt eller om barnet ska få sitt namn i en icke-konfessionell namngivningsceremoni istället. Vid ett kyrkligt dop är det viktigt att ta kontakt med den lokala församlingen i god tid och boka in ett datum. Ofta finns det ett församlingshem att hyra för en billig peng i nära anslutning till kyrkan. Det går också bra att hålla dopfesten i hemmet.

2. Klädsel

Dopklänningen behöver beställas i god tid om det inte finns en släktklenod att låna som kanske både mamma, mormor och gammelmormor döptes i en gång. Många gör fynd på andrahandsmarknaden för en billig peng och är snälla mot miljön på köpet. Om dopet inte är traditionellt går det bra med vilken klädsel som helst. Som nybliven förälder kan det vara bra att ha med en uppsättning extrakläder till barnet.

3. Mat och dekoration

När det gäller mat och dekoration finns det ett stort utbud av dekorativa servetter att välja bland hos calligraphen.se. Överlag är det en god idé att bestämma färger och dekorativa inslag i god tid och det går att spara pengar genom att handla på internet. Billiga vita pappersdukar på rulle räcker till både små och stora bord. Glasvaser med vackra snittblommor kan placeras ut på borden och servis ingår gratis i de flesta församlingshem, annars duger vardagsservisen att äta på den också.

Maten på dopkalaset kan gärna bestå av någon slags buffé där det går att plocka sig en tallrik läckerheter. Fördelen med just buffémat är att den är enkel att tillreda, räcker långt och kostar relativt lite. Kycklingsallad, tonfisksallad, ett gott brytbröd samt cider eller öl till maten räcker långt utan att spränga budgeten och lämna hål i plånboken.

Doptårtan kan göras från grunden med egna tårtbottnar eller monteras med färdigköpa bottnar. Marsipanlock i rosa, blått, gult eller grönt finns att köpa i en välsorterad speceriaffär eller från nätet. Annars blir det minst lika gott med grädde, jordgubbar och vaniljkräm.

Stäng meny