Varmt välkommen till Alfva.se
Städning i hemmet

Städning i hemmet

 

Det finns många råd om hur du städar effektivt, med husmorsknep och effektiva tips om rengöring med det du har i skafferiet. Sedan finns det även en ny trend att ta hjälp med hemstädningen av någon som verkligen vet vad den gör.

Förutom tips och råd om städning, kan det ibland vara det bästa vara att ta hjälp av någon som är proffsig och vet hur städning går till på ett smart och snabbt sätt, det kan göra att du sparar mycket tid och energi. Om du googlar ”städhjälp i Uppsala” till exempel, kommer du se att det finns firmor som är helt specialiserade på att städa hemma hos folk, och som gör det med effektivitet och noggrannhet.

Städtips som gör hemstädningen miljövänlig

Om du dock vill ta itu med hemstädning själv finns det en del knep som gör det hela lite enklare ­– samtidigt som det är mer miljövänligt än att använda starka kemikalier. Ett bra husmorsknep är att rengöra med ättika och bikarbonat. I en artikel i Expressen går det att läsa om hur ättika och bikarbonat både rengör och desinficerar samtidigt som det även tar bort dålig lukt. Mirakelmedel med andra ord.

Det du kan städa med bikarbonat och ättika är allt från att moppa golven till att få bort fläckar på parkettgolv. Se bara till att inte använda ättika (som är frätande) på natursten som granit eller marmor – dessa är känsliga och kan få bestående fläckar. Inte heller trägolv som är obehandlat ska rengöras med ättika.

Rengör mattor och få bort dålig lukt

Med bikarbonat kan du till exempel rengöra mattor:

Bikarbonat funkar även när du ska rengöra heltäckningsmattan. Strö bikarbonat över den och vänta i minst 20 minuter innan du dammsuger upp det. Funkar lite som en kemtvätt – Expressen

Du kan även låta bikarbonaten verka en längre tid om du vill få bort en dålig lukt som sitter i matten. Om du blandar en tesked bikarbonat med en matsked ättika tillsammans med fem deciliter varmt vatten i en sprayflaska och sprayar på mattan – och sedan låter den torka ordentligt, så kommer mattan lukta fräscht igen.

Ättika i ugn och för fläckar

I en artikel i Topphälsa tipsas det om andra saker du kan göra rent med ättika, bland annat ta bort unken och dålig lukt från tvättmaskinen. Ättika har en förmåga att neutralisera dåliga lukter genom sin syrlighet. Ett annat husmorsknep med ättika är att rengöra ugnen med den. Det fungerar verkligen.

Gör såhär:

  • Sätt ugnen på 50 grader
  • Ställ in en skål med ättika i ugnen – och låt stå i en timme
  • Ta ut skålen, låt ugnen svalna – och torka rent med valfritt rengöringsmedel och ljummet vatten.

Ättikan med sin frätande syra jobbar extra väl i värmen och fukten i ugnen. Tillsammans löser detta upp fett och fläckar ytterst effektivt. Och dessutom miljövänligt – vilket inte är fallen med många andra starka medel som vi använder för att få bort envisa fläckar och fett i ugn.

 

Andra saker du kan rengöra med ättika är kakel, duschkabin, mögel på duschdraperi, igenkalkat duschmunstycke, svartmögel, toalettstolen och mycket mer. Läs mer här.

 

Stäng meny