Varmt välkommen till Alfva.se
Dags att se över familjens ekonomi

Dags att se över familjens ekonomi

Har du gått vilse i djungeln av alla alternativ som finns när det kommer till lån? Här får du en bra guide till hur du kan göra för att se över familjens ekonomi. Vi pratar om lån, krediter, räntor… Och lite tips på hur man kan göra för att slippa ta lån: den så kallade kontokrediten!

Få en bättre familjeekonomi genom att se över dina lån, skulder, krediter och räntor. Det finns många tusenlappar att spara om du jämför olika aktörer på marknaden, använder kontokredit samt upprättar en smart hushållsbudget. Enligt Expressen kan en helt vanlig familj göra av med 1000 kr på enbart själva plast- och papperskassarna du bär hem matvarorna i under ett år. Det är pengar du kan ha till något mycket roligare om du bara ser till att ta med exempelvis tygkassar eller Ikeakassar hemifrån istället.

Se över lån och krediter

Många hushåll lever till stor del på olika slags krediter, och avbetalningar, det finns mer eller mindre dyra abonnemang för mobiltelefoni, TV, bredband, tjänster med flera. Har du köpt den nya TV’n på avbetalning? Använder du verkligen allt du fick med i det nya mobilabonnemanget och kommer det verkligen bli billigare med abonnemang än att köpa loss en vettig telefon kontant och ta ett billigare abonnemang om du slår ut det på bindningstiden du fick? Vad har du för aviavgifter och uppläggningskostnader?

Samla ihop alla smålån och avbetalningar du har på alla olika grejer och lös dem genom att ta ett enda större lån. På detta vinner du mycket. Oftast kan du få ner den totala räntan du betalar ganska rejält, du har bara en enda uppläggningskostnad, en enda aviavgift och en enda ränta. En enda räkning istället för 14 olika, eller för minussaldo på tre eller fyra olika kort. Att köpa eller konsumera på avbetalning och kredit är inte en hållbar ekonomisk lösning om du har familj. Skulle du bli arbetslös eller något större oförutsett händer kommer du kanske att få väldigt svårt att kunna betala alla dina räkningar.

En ekonomisk trygghet

För någon med regelbunden inkomst kan det ändå bli för mycket ibland och det kan vara skönt att veta att det finns extra pengar att tillgå om det skulle behövas. I sådana tillfällen kan en kontokredit vara ett bra alternativ.

En kontokredit är som ett lån men ändå inte. Du ansöker hos ett kreditinstitut om kontokredit och om du blir beviljad får du inloggningsuppgifter till ett konto hos dem där du har en viss summa att utnyttja. Använder du inte summan kostar det inget men om du exempelvis vill köpa en ny telefon och betalar med pengar från kontokrediten sätts en avbetalningsplan med ett månadsbelopp upp direkt tills skulden är betalad. Detta är oftast ett bättre sätt att få loss lite extrapengar om det skulle krisa än att ta snabblån som även kallas sms-lån.

Dra ner på småutgifterna

  • Veckohandla med en planerad matsedel och inköpslista. Håll dig till listan.
  • Dra ner på godiset
  • Åk kollektivt eller samåk om det går
  • Spara el och sänk elräkningen. Håll inte lampor tända i rum du inte befinner dig i och använd lågenergilampor.
  • Upprätta en budget. Du kan få hjälp med detta via olika appar och hos Konsumentverket. Håll dig sedan slaviskt till budgeten.

Läs gärna 27 spartips från Metro som ger dig idéer om hur små utgifter kan minimeras. Det är inte stora inkomster du blir rik på utan på de små utgifterna.

Stäng meny