Spagetti makaroner, tolv miljoner… Lite så känns vardagen ibland. Blir det inte himla mycket makaroner? Tillslut börjar man nästan glömma att makaroner dessutom inte innehåller några fibrer eller andra särskilt bra näringsvärden. Inte konstigt att det blir bråk om dagarna och att barnen är trötta. Nej, nu har vi tagit kontroll över vardagsmaten med en sund matkasse. Kanske årets bästa tips!
Kan man verkligen lösa vardagspusslet med matkassar? Svaret är ja. Vi testade att vända oss till en leverantör med färdigplanerade recept, som både tänker ekologiskt, sunt och grönt. De hade en särskilt anpassad barnkasse som inte innehöll allt för ”kryddiga” recept. På en gång känner man sig som en superförälder som står och lagar mat till barnen som faktiskt förser deras kroppar med näring.
Färdigplanerade recept för smidigare vardag
Eftersom samtliga vuxna i vår familj jobbar heltid blir det ju inte mycket tid över till att planera. Det bidrog till att det blev en hel del snabbmat på helger och halvfabrikat till vardags. Någon särskilt näringsriktig mat hade nog inte lagats i vårt kök på väldigt länge. Inte konstigt att ungarna reagerat med att bli både sjuka ofta och trötta och håglösa. Flera initiativ tas ständigt för att öka barns näringsintag, bland annat genom att rikta sig till barnen själva!
Några som verkligen känner till hur man ska få barnen att äta ekologiskt och hälsosamt är alla förskole- och skolkockar därute. Vilka hjältar! Hos oss kom ungarna ofta hem och sa att maten var godare på skolan än hemma. Här finns höga krav på näring och att det barnen får i sig ska göra att de kan orka sig igenom en hel skoldag. När vi sedan själva började laga sund och näringsrik kost från de färdigplanerade recepten på matkassarna, upptäckte vi att mycket av det vi lagade inte alls var främmande för ungarna. Tvärtom… De är faktiskt mer toleranta än vad vi hade trott!
Några viktiga knep som kan få ens barn att äta nyttigare och varierat:
- Planera måltiderna, eller beställ hem matkasse
- Ät själva varierat – barnet kommer ju inte själv att göra det om inte ni gör det också
- Sitt tillsammans och ät
- Ät aldrig framför TV:n
- Se till att barnen är hungriga när ni sätter er