Varmt välkommen till Alfva.se
Bra att veta om vårdnadstvister

Bra att veta om vårdnadstvister

Plötsligt blev livet inte som det hade varit med din partner. Ni har svårt att kommunicera, kommer aldrig överens – och bråken verkar gå ut över barnen. Ibland är faktiskt separation den enda vägen ut, och den absolut sundaste. Men något som du kanske själv föreställt dig skulle gå okej, verkar bara bli ännu mer krångligt. Vart ska barnen bo, vem ska betala för vinterjackorna? Och upplever du kanske att din partner inte är mogen att ta hand om barnen själv?

En vårdnadstvist uppstår när föräldrarna i en tidigare relation inte kan komma överens om övergripande ansvar för barnens väl och ve. Det kan handla om tunga beslut som skolval, medicin, vaccinering och vård. Vårdnaden av ett barn kommer med ett stort ansvar, men många upplever att den andra föräldern av olika skäl inte kan ta det ansvaret. Man brukar säga att en vårdnadstvist är mycket tuff för alla inblandade: men har du skäl att väcka frågan och ta hjälp av en jurist är det förmodligen det bästa beslutet du kan ta. Upplever du att din före detta partner är våldsam, hotas eller liknande är det bra att du dokumenterar det på olika sätt och att du själv undviker att polemisera.

Smutskastning och liknande är vanliga konsekvenser i en vårdnadstvist. Håll huvudet kallt och visa alltid upp din samarbetsvilliga sida, brukar vara många juristers tips när du är inne i en vårdnadstvist. Här finns en intervju med en barnpsykolog som tar upp dessa aspekter ur ett barnperspektiv.

Vårdnadstvist och barnets bästa

domstol.se kan du hitta information, blanketter och annat som är bra för dig att veta om du tänker genomgå en tvist. Det är bra att känna till att din kommun erbjuder samarbetssamtal. Domstolen kommer inte ta några beslut i frågan om vårdnad om inte socialtjänsten först gör en bedömning på er relation och hur villiga ni är att samarbeta och se till barnens bästa. I Sverige följer vi barnkonventionen mycket starkt, och inget beslut kommer fattas med barnövervägandet i största fokus. Även om många argumenterar för att barnen saknar rättssäkerhet så är det barnets bästa man strävar efter. Domstolen dömer allt som oftast efter vad socialtjänsten kommer fram till i sina utredningar.

September är den månad då flest väljer att gå skilda vägar och nya konflikter blossar upp. Man brukar säga att det är semestern som gör att många återgår till gamla gräl som annars vilar under ytan till vardags. Många väljer att kväva den ilska och irritation som ständigt ligger som ett hölje över relationen, och många barn upplever denna passivt aggressiva stämning som mycket svår. En destruktiv relation går inte att dölja för de drabbade barnen. Familjerätten hanterar årligen tusentals vårdnadstvister.

Boende, umgänge, vårdnad

Det är bra att från början skilja på de olika begreppen som en vårdnadstvist egentligen innefattar. Kanske är ni inte oense om vårdnaden, men någon av er kanske ska flytta någon annan stans. Då kan det bli aktuellt att ta detta vidare till rättegång, om det är så att den ena vill flytta på barnet/barnen och liknande. Det kan också vara så att ni är oense om umgänget.

Red först ut begreppen, gärna med rådgivning av en jurist.

Stäng meny