Varmt välkommen till Alfva.se
Baskunskaper inför en fönsterrenovering

Baskunskaper inför en fönsterrenovering

Många svenskar älskar att renovera huset på sommaren och vad kan vara en bättre sysselsättning än att fixa till fönstren och karmarna en molnig dag? Men det ska göras rätt och med rätt handlag och verktyg. Läs mer om fönsterrenovering här.

En fönsterrenovering är inte alltför svår att göra själv, men du kan samtidigt be en firma om att renovera fönster så att du blir säker på att arbetet utförs korrekt. Börja med att fundera över vilka typer av fönster som efterfrågas och planera renoveringen efter det.

fönsterrenoveringDe olika fönstertyperna

Fönster kanske ser ungefär likadana ut för en lekman, men de olika typerna delas upp i olika kategorier och typer. Det finns idag otaliga fönstermodeller och alla delas upp genom tre olika punkter.

  • Sättet att öppna dem
  • Material
  • Glasning

Man kan även dela upp fönster i englas-, tvåglas-, och treglasfönster samt en-, två-, eller treluftsfönster. Treglas är det som är vanligast i Sverige eftersom det är isolerande, fördelaktigt för energikostnaderna och säkrare. I södra Europa samt i mycket gamla hus kan det dock vara vanligare med tvåglasfönster och t.o.m englasfönster. Om ditt hus har dessa typer kan det dock vara tid att byta ut dem för att få mer värme på vintern och inte höra så mycket ljud och buller från gatan.

Hur du öppnar fönstret är också något att beakta. Vissa fönster är sidohängda, överkantshängda, pivåhängda, medan vissa fönster har Dreh-kipp med ett handtag vid den nedre delen för att låta kippa fönstret. Andra fönster är kippfönster som främst är till som ljuskälla, alternativt karmfasta fönster som inte kan öppnas.

Vad du bör tänka på vid en fönsterrenovering

Förstör inte charmen med ett hus, speciellt inte ett äldre hus. Ett gammalt hus med spröjs och snickarglädje bör bevaras även om du sätter i nya fönster. Behåll åtminstone stilen eller renovera upp befintliga fönster. Du skulle bli förvånad om du visste vilken hög kvalitet äldre fönster har och många gånger räcker det med att byta ut befintliga delar, måla om och sätta in igen, istället för att göra om till 100 %. Med andra ord, anpassa dina fönster efter huset och ta dig inte vatten över huvudet.

 

 

Stäng meny