Varmt välkommen till Alfva.se
Vita tänder hemma enklare än du tror

Vita tänder hemma enklare än du tror

Kanske var det som för många andra föräldrar: ditt barn var den som enkelt och sådär neutralt konstaterade att du har gula tänder. Det är inte ovanligt att småbarnsföräldrar får försämrad tandkvalitet – faktorer som kaffe, ont om tid till omsorg och kanske viljan att spara in på tandhygienisten brukar ligga bakom detta gula faktum.

Att få vitare tänder genom blekning hemma är enkelt men kräver förstås lite tid. En bra tumregel är att göra det när du har chans till egentid därhemma. Kanske tar sambon ut ungarna på en resa till sina föräldrar, och du kan lugnt sitta hemma och ägna den tid och fokus som behövs för att få till ett bra resultat. Det som du beställer hem är faktiskt samma typ av blekning som den de flesta tandhygienister utför, det gäller bara att göra det rätt och fokuserat.

Därför blir dina tänder gula

Tänderna blir missfärgade med tiden, det är ett faktum som inte går att komma ifrån. Men det går också att snabba på den processen – och sakta ner den, förstås. Visste du till exempel att vegetarisk kost som frukt och grönsaker försämrar tandkvaliteten? Visst känns det sjävklart att läsk, godis och det livsfarliga rödvinet är dåligt för din nyans på tänderna, men var uppmärksam även på din kost. Ett råd som många experter ger till den som äter mycket frukt och grönsaker är att ha för vana att skölja munnen efter intag. Det räcker faktiskt med att ta ett glas vatten och dra runt det i munnen efter att du ätit ett äpple, så blir det bättre.

Te är en annan klassiker som missfärgar tänderna. Tänk bara på hur insidan av en vit mugg kan se ut efter att du druckit te. Det tar inte lång tid för den att bilda bruna ringar längs med kanterna, och för att diska bort dem måste du ändå ägna några extra muskeldrag med diskborsten för att muggen ska bli vit igen. Är du lika noga vid tandborstning? Och just det, behövde vi nämna tobaken? Det är lite av en förutsättning att du skippar både snus och cigg om du vill att dina tänder ska behålla sin benvita färg.

Stäng meny